VPS is de afkorting voor Virtual Private Server. Een VPS is een fysieke server, die wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Een VPS biedt je de volledige vrijheid: van het beheer van je server, de keuze van het OS tot aan het installeren van de benodigde software en biedt je daarnaast zelf de mogelijkheid om je software up-to-date te houden en voldoende te beveiligen tegen misbruik. 

DDNS is verantwoordelijk voor het onderhoud van de hardware van de server waar de VPS draait en voor bereikbaarheid van de netwerkverbinding tussen de server en internet.

VPS is een uitstekend alternatief voor bijvoorbeeld webhosting van meerdere domeinnamen waarbij je jouw VPS kunt inrichten als webhostingserver. Je hoeft zelf geen hardware aan te schaffen maar je huurt slechts een klein gedeelte van een server. Je bespaart hierbij op uitgaven, maar hebt dezelfde mogelijkheden als wanneer je over een hele server beschikt. Wanneer je een website hebt die hogere eisen stelt, is een dedicated server een goed alternatief.